Kapusta warzywna brukselka

Popularna nazwa: brukselka

Kapusta warzywna brukselka to odmiana botaniczna kapusty warzywnej. Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych. Prawdopodobnie powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej w Belgii.

Uprawiana od XVII wieku głównie w Europie Zachodniej i Północnej.

Łodyga

Wytwarza długą, grubą, silnie ulistnioną łodygę, jej wysokość dochodzi od 50 do 100 cm.

Kwiaty

Wyrastają w drugim roku wegetacji z wierzchołka łodygi i pędów bocznych. Pędy kwiatostanowe mają wysokość do 150 cm.

Liście

Drobne, wydłużone, pofałdowane, jasno lub sinozielone, w kątach których znajdują się małe główki ? silnie skrócone, ulistnione pędy boczne. Na szczycie wytwarza pióropusz z dużych liści.

Korzeń

Dobrze rozwinięty, głęboko sięgający.

Zastosowanie

Kapusta warzywna brukselka to warzywo ? częścią jadalną są główki liściowe.

Kapusta warzywna brukselka

Kapusta warzywna brukselka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *