Popularna nazwa: brukselka
Kapusta warzywna brukselka to odmiana botaniczna kapusty warzywnej. Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych. Prawdopodobnie powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej w Belgii.
Uprawiana od XVII wieku głównie w Europie Zachodniej i Północnej.
Łodyga
Wytwarza długą, grubą, silnie ulistnioną łodygę, jej wysokość dochodzi od 50 do 100 cm.
Kwiaty
Wyrastają w drugim roku wegetacji z wierzchołka łodygi i pędów bocznych. Pędy kwiatostanowe mają wysokość do 150 cm.
Liście
Drobne, wydłużone, pofałdowane, jasno lub sinozielone, w kątach których znajdują się małe główki ? silnie skrócone, ulistnione pędy boczne. Na szczycie wytwarza pióropusz z dużych liści.
Korzeń
Dobrze rozwinięty, głęboko sięgający.
Zastosowanie
Kapusta warzywna brukselka to warzywo ? częścią jadalną są główki liściowe.
Kapusta warzywna brukselka