Kalarepa

Kalarepa to odmiana kapusty warzywnej. Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych. Znana jest wyłącznie z uprawy, nie występuje na stanowiskach naturalnych.

W Polsce jest pospolitą rośliną uprawną.

 

Pokrój

Nadziemna część szyjki korzeniowej oraz łodyga wytwarzają spichrzową bulwę pędową, z której wyrasta kilka liści o długich ogonkach.

Łodyga

Tworzy zgrubienie, jest silnie skrócona, mięsista i zgrubiała o kształcie kulistym, zielona lub fioletowa.

Liście

Różnego kształtu i wielkości, osadzone na długich ogonkach.

Korzeń

Słabo rozwinięty.

Zastosowanie

Kalarepa to roślina pastewna oraz  bardzo cenne warzywo, o dużych wartościach odżywczych i smakowych. Najbogatszą w witaminy i sole mineralne częścią rośliny są młode liście, które pod względem wartości odżywczych znacznie przewyższają samą zgrubiałą łodygę.
Kalarepa zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, fosfor, chlor, jod, karoteny, witaminy: B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy,pantotenowy, foliowy, szczawiowy.
Pierwsze opisy kalarepy pochodzą z XVI wieku, chociaż znano ją już w starożytnym Rzymie pod nazwą caulorapa. Pierwsze uprawy w Europie Zachodniej pojawiły się w końcu XVIII wieku. Do Polski dotarła dopiero w XIX wieku.

 

Kalarepa

Kalarepa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *