Pieprz czarny

Pieprz czarny jest gatunkiem rośliny z rodziny pieprzowatych. Wywodzi się z Indii, jest uprawiany w wielu krajach strefy tropikalnej. Uprawia się go dla owoców (pestkowców), z których otrzymuje się znany nam pieprz przyprawowy.

Roślina tropikalna i subtropikalna, najlepiej rośnie i plonuje na wilgotnych, próchniczych glebach w pobliżu wybrzeży morskich (w wysokiej wilgotności powietrza). Kwitnie przez cały rok. Owocuje już w 2-5 roku uprawy przez następne 40 lat.

Pokrój

Tropikalne pnącze o drewniejących dolnych częściach. Osiąga do 15 m wysokości, zarówno pień jak i rozgałęzienia są zgrubiałe w węzłach.

Kwiaty

Zebrane w kłosowate kwiatostany o długości 8-10 cm. Kwiaty drobne, seledynowobiałe, o dwóch pręcikach i jednym słupku, zagłębionym w jamie szypułki okrytej przysadką.

Liście

Ogonkowe, jajowate z sercowatą podstawą, ostro zakończone.

Owoc

Pestkowiec wielkości grochu, początkowo zielony, później czerwonawy lub żółtoczerwonawy, w końcu czarny. Owoce są zebrane po 20-30 w owocostan. Nasienie będące właściwą przyprawą okryte jest cienką, mięsistą warstwą (perykarp).

Zastosowanie

Z owoców pieprzu czarnego sporządzana jest przyprawa zwana pieprzem. U większości gatunków duża zawartość olejków eterycznychi alkaloidu piperyny nadaje charakterystyczny, palący smak.

Ze względu na sposób otrzymywania przyprawę dzieli się na trzy rodzaje:

  • pieprz czarny ? z owoców niedojrzałych, suszonych i fermentowanych;
  • pieprz zielony ? niedojrzałe zielone nasiona marynowane w kwasie octowym lub mlekowym albo konserwowane solanką;
  • pieprz biały ? łagodniejszy, z dojrzałych owoców.
Pieprz czarny

Pieprz czarny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *