Inne nazwy: palczatka cytronelowa, trawa cytrynowa.
Palczatka cytrynowa jest gatunkiem trawy z rodziny wiechlinowatych.
Cytral, znajdujący się w olejku destylowanym z palczatki (obecny także w melisie i werbenie), w stężeniu porównywalnym do uzyskiwanego w spożywanych napojach, może wywoływać apoptozę niektórych komórek nowotworowych linii hematopoetycznych.
Kwiatostan palczatki cytrynowej jest złożony z kłosów palczasto ustawionych na szczycie źdźbła.
Zastosowanie
Palczatka cytrynowa jest uprawiana szeroko m.in. w krajach śródziemnomorskich.
W Gruzji, Indiach, Malezji, i Afryce dostarcza olejku cytronelowego zawierającego cytral używany w przemyśle perfumeryjnym i medycynie.
W Azji południowo-wschodniej stosowany do przyrządzania napojów i zup. Jednym z najbardziej znanych przykładów jej zastosowania jest tajska zupa Tom-yum o ostro-kwaśnym smaku. Ceniona ze względu na pikantno-kwaśny smak. Często dodawana do herbaty lub zaparzana jako osobny napar.