Palczatka cytrynowa

Inne nazwy: palczatka cytronelowa, trawa cytrynowa.

Palczatka cytrynowa jest gatunkiem trawy z rodziny wiechlinowatych.

Cytral, znajdujący się w olejku destylowanym z palczatki (obecny także w melisie i werbenie), w stężeniu porównywalnym do uzyskiwanego w spożywanych napojach, może wywoływać apoptozę niektórych komórek nowotworowych linii hematopoetycznych.

Kwiatostan palczatki cytrynowej jest złożony z kłosów palczasto ustawionych na szczycie źdźbła.

Zastosowanie

Palczatka cytrynowa jest uprawiana szeroko m.in. w krajach śródziemnomorskich.

W Gruzji, Indiach, Malezji, i Afryce dostarcza olejku cytronelowego zawierającego cytral używany w przemyśle perfumeryjnym i medycynie.

W Azji południowo-wschodniej stosowany do przyrządzania napojów i zup. Jednym z najbardziej znanych przykładów jej zastosowania jest tajska zupa Tom-yum o ostro-kwaśnym smaku. Ceniona ze względu na pikantno-kwaśny smak. Często dodawana do herbaty lub zaparzana jako osobny napar.

Palczatka cytrynowa

Palczatka cytrynowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *