Macierzanka zwyczajna to gatunek rośliny należący do rodziny jasnotowatych. Rośnie dziko tylko w Europie.
Jest to półkrzew, chamefit. Spotyka się ją na słonecznych, suchych miejscach, na ubogich łąkach i pastwiskach, przydrożach, skarpach i skałach. Kwitnie od maja do października. Jest to dobra roślina miododajna.
Najbardziej aromatyczne są rośliny ze stanowisk słonecznych. Macierzanka zwyczajna rozwija się też dobrze w ogródkach skalnych. Ścina się nożycami nie zdrewniałe pędy kwiatowe i po usunięciu z nich zanieczyszczeń suszy szybko w cieniu. Suszone ziele przechowuje się w szczelnie zamkniętych naczyniach, chroniąc przed światłem.
Pokrój
Kwiaty
Liście
Zastosowanie
Sztuka kulinarna
Roślina lecznicza
Działanie: działa silnie odkażająco i jest zalecana jako środek przeciwkaszlowy oraz wiatropędny. Stare księgi zielarskie radzą dodawać macierzankę do potraw mięsnych i rybnych, ponieważ reguluje ona trawienie. Przyprawę stanowi suszone ziele zebrane na początku kwitnienia.