Cynamonowiec cejloński to gatunek drzewa należący do rodziny wawrzynowatych (Lauraceae). Roślina nieznana na stanowiskach naturalnych.
Rośliny wymagające dużej wilgotności powietrza i dość ciężkich, zasobnych gleb gliniastych.
Cynamonowiec ma właściwości lecznicze.
Pokrój
Pień
Kwiaty
Liście
Owoce
Zastosowanie
Sztuka kulinarna
Cynamonowiec cejloński to roślina przyprawowa. Przyprawą jest kora, którą pozyskuje się z pędów ciętych dwa razy w sezonie (maj i październik). Korę ze ściętych gałązek poddaje się krótkiej fermentacji i oczyszcza z korowiny zewnętrznej oraz wewnętrznych resztek łyka. Powstałe paski kory są następnie suszone na słońcu. W czasie tego procesu przybierają charakterystyczną żółtobrązową barwę i zwijają się z obu stron paska kory (cecha charakterystyczna dla gatunku) tworząc złączone dwie rurki, nazywane w handlu laskami.