Inne nazwy: miechunka jadalna, rodzynek brazylijski, wiśnia peruwiańska, jagoda inkaska.
Miechunka peruwiańska jest gatunkiem byliny z rodziny psiankowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej (Boliwia, Peru, Kolumbia i Ekwador), ale rozprzestrzenił się w wielu innych regionach świata: Australia i Nowa Zelandia, Wyspy Brytyjskie, Hawaje, Karaiby, Wyspy Galapagos, a także w wielu regionach Afryki, Azji i Polinezji. W Polsce jest czasami uprawiany.
Pokrój
Roślina owłosiona, silnie rozgałęziona o wzroście sympodialnym. Osiąga w swoim naturalnym środowisku do 1,2 m wysokości.
Łodyga
Płożąca, silnie owłosiona.
Kwiaty
Wyrastają pojedynczo na zwisających szypułkach. Są obupłciowe, samopłodne. Mają charakterystyczny, rozdęty podczas kwitnienia kielich. Korona kwiatów żółta, 5-łatkowa, dołem pokryta ciemnymi plamkami.
Liście
Sercowate i nieco filcowate.
Owoce
Okrągła i pachnąca jagoda. Owoce osiągają masę 4?5 g i są zamknięte w zrośniętych działkach kielicha.
Zastosowanie
Roślina ozdobna
W Polsce ze względu na warunki klimatyczne uprawia się ją jako roślinę jednoroczną. Jest uprawiana z rozsady.
Roślina uprawna
Na obszarze swojego naturalnego występowania jest uprawiana jako warzywo.
Sztuka kulinarna
Owoc spożywany może być na surowo, bez niejadalnej otoczki, zasuszony lub duszony w słodkim sosie. Ma słodko-kwaśny smak.
Wartości odżywcze: 9% glukozy (jest słodki), dość dużo jak na rodzinę psiankowatych witaminy C (ok. 11mg/100g).