Miechunka peruwiańska

Inne nazwy: miechunka jadalna, rodzynek brazylijski, wiśnia peruwiańska, jagoda inkaska.

Miechunka peruwiańska jest gatunkiem byliny z rodziny psiankowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej (Boliwia, Peru, Kolumbia i Ekwador), ale rozprzestrzenił się w wielu innych regionach świata: Australia i Nowa Zelandia, Wyspy Brytyjskie, Hawaje, Karaiby, Wyspy Galapagos, a także w wielu regionach Afryki, Azji i Polinezji. W Polsce jest czasami uprawiany.

Pokrój

Roślina owłosiona, silnie rozgałęziona o wzroście sympodialnym. Osiąga w swoim naturalnym środowisku do 1,2 m wysokości.

Łodyga

Płożąca, silnie owłosiona.

Kwiaty

Wyrastają pojedynczo na zwisających szypułkach. Są obupłciowe, samopłodne. Mają charakterystyczny, rozdęty podczas kwitnienia kielich. Korona kwiatów żółta, 5-łatkowa, dołem pokryta ciemnymi plamkami.

Liście

Sercowate i nieco filcowate.

Owoce

Okrągła i pachnąca jagoda. Owoce osiągają masę 4?5 g i są zamknięte w zrośniętych działkach kielicha.

Zastosowanie

Roślina ozdobna

W Polsce ze względu na warunki klimatyczne uprawia się ją jako roślinę jednoroczną. Jest uprawiana z rozsady.

Roślina uprawna

Na obszarze swojego naturalnego występowania jest uprawiana jako warzywo.

Sztuka kulinarna

Owoc spożywany może być na surowo, bez niejadalnej otoczki, zasuszony lub duszony w słodkim sosie. Ma słodko-kwaśny smak.

Wartości odżywcze: 9% glukozy (jest słodki), dość dużo jak na rodzinę psiankowatych witaminy C (ok. 11mg/100g).

Miechunka peruwiańska

Miechunka peruwiańska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *