Liliowiec ogrodowy

Jest to gatunek byliny z rodziny żółtakowatych (Xanthorrhoeaceae). Pochodzi z Azji Wschodniej i Europy Południowej.

Roślina powstała w wyniku wielokrotnego krzyżowania między sobą takich gatunków jak: liliowiec rdzawy, żółty, mniejszy, cytrynowy, Dumortiera, Midendorfa i Thumberga.

Liliowiec ogrodowy to bylina, wymagająca wilgotnej gleby i słonecznego lub lekko zacienionego stanowiska. Dobrze rosnąca na glebach próchniczych i wilgotnych. Każdy kwiat kwitnie jeden dzień, jednak szybko pojawiają się kolejne, dzięki czemu liliowce stanowią ozdobę wielu ogrodów przez kilka miesięcy.

Roślina nie wymagająca regularnego podlewania, należy jednak uważać, by nie przesuszyć gleby. Odmiany nieodporne na mróz należy okrywać. Może pozostać w jednym miejscu nawet 20 ? 30 lat.

 

Łodyga

W postaci krótkiego kłącza.

Kwiaty

Duże, wyrastające na bezlistnym pędzie ponad liście. Na jednym pędzie od 1 do 10 kwiatów barwy żółtej, pomarańczowej, miedzianej, różowej lub jasnoczerwonej. Poszczególne kwiaty kwitną często tylko jeden dzień. Nie nadają się na kwiat cięty, po ścięciu bowiem ich kielichy od razu się zamykają. Kwitnienie od V do IX (zależnie od odmiany).

Liście

Równowąskie, łukowato wygięte, o długości ok. 70 cm, rozkładające się na boki.

Korzenie

Grube, mięsiste i długie sięgające do 80 cm w głąb gleby (dzięki temu roślina znosi suszę).

Zastosowanie

Sztuka kulinarna

Niektóre części liliowców są całkowicie jadalne. Chińczycy z powodzeniem wykorzystują w swojej kuchni młode liście,bulwy na korzeniach, suszone lub gotowane pąki kwiatowe.

Roślina ozdobna

Liliowiec ogrodowy to roślina rabatowa, znakomicie nadaje się do obsadzania brzegów zbiorników wodnych oraz sadzenia w grupach na trawnikach.

 

Liliowiec ogrodowy

Liliowiec ogrodowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *