Hortensja ogrodowa to gatunek krzewu z rodziny hortensjowatych. Typowa forma pochodzi z wschodniej i południowej Azji (Chiny, Japonia, Korea, Indochiny). Jest powszechnie uprawiany w licznych krajach świata, jednakże w uprawie rzadko tylko spotyka się typową, dziko rosnąca formę, zazwyczaj uprawiane są kultywary i mieszańce z hortensją kosmatą (Hydrangea aspera).
Krzew ten charakteryzuje się umiarkowaną odpornością na mróz, najlepiej rośnie i kwitnie w klimacie morskim o dużej wilgotności i średnim nasłonecznieniu. Może być uprawiana w strefie klimatycznej 6-10. Kwitnie na pędach zeszłorocznych, dlatego należy chronić je podczas silniejszych mrozów oraz uważać z cięciem.
Gleba powinna być żyzna, raczej próchniczna, o kwaśnym odczynie. pH jest niezwykle istotne dla barwy kwiatów ? aby uzyskać czerwonawe odcienie, należy utrzymywać bardziej zasadowy odczyn podłoża, ale by uzyskać kwiaty niebieskie, trzeba hortensji zapewnić kwaśną glebę, nawożąc ją roztworem ałunu potasowego.
Przez czerwiec-lipiec należy ją co 10 dni nawozić płynnymi, rozcieńczonymi nawozami wieloskładnikowymi z przewagą nawozów azotowych. Pod koniec lipca powinny przeważać nawozy fosforowe i potasowe, na początku września należy zaprzestać nawożenia i ograniczyć podlewanie, by pędy zdążyły zdrewnieć przed zimą. Rozmnaża się ją z sadzonek wykonanych z bocznych pędów, przy temp. 18-20° C.
Niektóre kultywary:
- Mariesil Perfecta ? odmiana niska o lilaróżowych oraz niebieskich kwiatach. Najładniej wygląda, gdy rośnie w półcieniu;
- Bouquet Rose ? o dużych, pięknych, różowych kwiatach;
- Masja ? o czerwonych kwiatach.