Inne nazwy: szczypiorek, szczypior
Czosnek szczypiorek to gatunek rośliny z rodziny czosnkowatych. W stanie dzikim jest szeroko rozprzestrzeniony na kuli ziemskiej. Występuje w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Jest też powszechnie uprawiany w wielu krajach świata. Status gatunku we florze Polski: roślina uprawna, efemerofit.
Rozmnaża się z nasion lub przez podział kępek. Nadaje się do uprawy w ogrodzie, w skrzynkach i doniczkach. Co 2-3 lata należy kępę szczypiorku wykopać i rozdzielić cebulki, gdyż ulega ona nadmiernemu zagęszczeniu.
Pokrój
Bylina tworząca zwarte kępy o wysokości do 25 cm. Składają się one z liści oraz pędów kwiatowych.
Kwiaty
Różowe lub fioletowe, zebrane w niewielkie baldachy. Kwitnie od maja do sierpnia.
Kłącze
Liczne, cienkie cebule skupione na podziemnym kłączu.
Liście
Liczne, odziomkowe, rurkowate, ciemnozielone.
Zastosowanie
Czosnek szczypiorek jest uprawiany jako warzywo. Znany był już w starożytności. W Europie jego uprawa rozpowszechniła się w XVI wieku.
Sztuka kulinarna
Liście powszechnie używane jako przyprawa.
Roślina lecznicza
Liście zawierają dużo witaminy C (50-100 mg w 100 g), karoten, witaminę B2, sód, wapń, potas, fosfor i żelazo. Przyspiesza trawienie, obniża ciśnienie, wzmaga apetyt.