Wężymord czarny korzeń

Inne nazwy: skorzonera, czarne korzonki

Wężymord czarny korzeń jest gatunkiem rośliny warzywnej z rodziny astrowatych.

Pochodzi z południowej i środkowej Europy oraz części Azji (Syberia Zachodnia, Kaukaz, Zakaukazie, Dagestan).

Jest uprawiany w niektórych krajach świata.

Zastosowanie

Brunatny lub czarny korzeń spichrzowy wydzielający sok mleczny jest jadalny, w smaku przypomina szparagi, jednak smak jest mniej delikatny.

Jest bardzo sycący.

Zawiera sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor, karoten, witaminy: E, B1, B2, C oraz kwas nikotynowy.

Rośnie w klimacie umiarkowanym, sadzony wiosną dojrzewa w listopadzie.

Posiada długie lancetowate liście.

Wężymord czarny korzeń

Wężymord czarny korzeń

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *