Uprawa warzyw we wrześniu

Ponowne zasiewy

Początek września to już ostatni termin zasiewów w tym roku. Wysianą teraz sałatę listkową zbieramy aż do nastania pierwszych mrozów. Roszponka wyda plony dopiero na wiosnę. Siejemy ponadto zimową odmianę sałaty głowiastej, którą również zbierzemy na wiosnę. Przed nastaniem miesięcy zimowych na nasz stół trafia także ‚Radicchio’. Na początku tego miesiąca przeprowadzamy ostatni siew rzodkiewki, której plony następują nieprzerwanie przez całą jesień.

Nie należy zwlekać ze zbiorem warzyw

Zbiory poszczególnych warzyw musimy przeprowadzić we właściwym czasie: ogórki, cukinie i fasola przy obniżającej się stale temperaturze przestają już owocować, więc rośliny ścinamy i kompostujemy. Dotyczy to również ciepłolubnych melonów, papryki i bakłażanów, których dalsza uprawa ma sens tylko pod szkłem. Paprykę zbieramy na ogół jeszcze zieloną, gdyż dojrzewa ona całkowicie tylko w szklarni lub pod przykryciem foliowym, przybierając wtedy zabarwienie żółte i czerwone.

Dla pomidorów koniec września oznacza ostatnie plony. Ponieważ są one wrażliwe na przymrozki, musimy do tego czasu zebrać wszystkie owoce. Zielone pomidory z powodzeniem dojrzeją, gdy położymy je w ciepłym i słonecznym miejscu.

Kukurydza jest gotowa do zbioru wtedy, gdy włoski na szczycie kolby przybiorą zabarwienie czarne.

Dla cebuli właściwy czas plonów sygnalizuje żółknięcie szczypioru, jednak obfite opady deszczu mogą sprawić, że pozostanie on dłużej zielony, chociaż cebule są już dojrzałe.

Zbiory zimowej odmiany marchwi rozpoczynamy dopiero od połowy września, podobny termin dotyczy endywii. Zrywamy jasne środkowe liście, gdyż są one najdelikatniejsze w smaku. Najważniejszą czynnością w uprawie endywii jest bielenie liści: w tym celu podnosimy liście ku górze i związujemy gumką, sprawdzając przy tym czy są one całkowicie suche, gdyż rośliny mokre łatwo gniją od środka.

Wczesne odmiany porów możemy zbierać do końca września, odmiany średnio późne i późne delikatnie okopujemy na początku tego miesiąca.

Czosnek

Pojedyncze ząbki czosnku sadzimy do ziemi na głębokość ok. 5 cm, odstępy między rzędami powinny wynosić 10-20 cm, a roślinami – 10 cm. Jesienna uprawa czosnku jest możliwa w regionach o ciepłym klimacie, w innym przypadku pozostaje nam sadzenie na wiosnę.

Rabarbar

We wrześniu rozmnażamy rabarbar wykopując stare rośliny i dzieląc karpy na sadzonki. Każda sadzonka musi mieć kilka oczek. Karpy sadzimy w odstępach co 1 m i przysypujemy ziemią, tak aby oczka były przykryte 4-centymetrową warstwą.

Dalsze siewy roślin na nawóz zielony

W tym miesiącu ponownie siejemy rośliny na nawóz zielony. Tak późny termin nie stanowi żadnej przeszkody, a wręcz przeciwnie – jest korzystny, gdyż rośliny nie zdążą zakwitnąć przed pierwszym mrozem.


Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *