Uprawa warzyw w sierpniu

Późny siew sałaty

W tym miesiącu znacznie zmniejszy się liczba warzyw, które możemy wysiewać. Początek sierpnia jest ostatnim terminem siewu sałaty głowiastej, której plony zbieramy jeszcze w listopadzie. Sałatę listkową o liściach powcinanych siejemy do końca tego miesiąca, sałatę listkową o liściach pomarszczonych, a także odmianę ‚Radicchio’ nawet do początku września. Warto zwrócić uwagę na zimową odmianę sałaty głowiastej, którą pozostawiamy na grządkach, by otrzymać plony na wiosnę. Odstępy między rzędami i roślinami powinny wynosić ok. 25 cm lub trochę więcej. Interesującym warzywem liściowym jest portulaka zimowa, znana też jako szpinak kubański. Wysiewamy ją w tym miesiącu, zaś zbieramy przed nastaniem pierwszych mrozów. Dodatkowe przykrycie folią znacznie przedłuży plony.

Uprawa roszponki i szpinaku w słonecznym miejscu

Możemy teraz ponownie siać roszponkę – wtedy zbiory otrzymamy jesienią. Jeszcze późniejszy termin przesuwa plony na okres zimowy, a nawet do początku marca. Aby zbierać szpinak w listopadzie, powinniśmy go wysiać w połowie sierpnia. W tym celu przeznaczymy dla niego miejsce osłonięte przed wiatrem; roszponka i szpinak są roślinami ciepłolubnymi, tak więc uprawiamy je koniecznie w nasłonecznionej części ogrodu, by uniknąć m.in. szkodliwego dla zdrowia przesycenia roślin azotanami.

Siew, pielęgnacja i zbiór

Botwina (burak liściowy) jest na ogół wysiewana do pierwszych dni sierpnia, jeśli oczywiście na grządkach nie pozostały inne rośliny dojrzałe do zbiorów. Po obcięciu pierwszych liści zagony pielimy, a następnie cierpliwie czekamy na świeże młode listki. W ten sposób możliwy jest 4-krotny zbiór w ciągu jednego roku.

Rzodkiewkę siejemy przez cały ten miesiąc; przy czym odmiany zimowe rzodkwi najpóźniej do połowy sierpnia.

Cebula (odmiany zimowe) – przeznaczone na zbiór w czerwcu następnego roku powinny być siane do gruntu od połowy sierpnia w rzędach co 20-25 cm. Nasiona umieszczamy w glebie co 2 cm. W korzystnym klimacie odmiana ta przetrzymuje zimę bez specjalnego uszczerbku, sporadycznie stosujemy przykrycie foliowe. Dopiero w marcu następnego roku przerywamy siewki, tak aby odstępy między nimi wynosiły ok. 10 cm. Cebulę zasianą na wiosnę zbieramy teraz, tj. pod koniec sierpnia. Cebulki wraz ze szczypiorem wyrywamy z ziemi i pozostawiamy na grządkach przez kilka dni, żeby wyschły. Podczas deszczu przechowujemy je pod dachem, w suchym i ciepłym pomieszczeniu. Szczypior razem z główką związujemy razem i zawieszamy na sznurku. Cebulę z siewu możemy w ten sposób przechowywać znacznie dłużej niż dymkę.


Pod koniec sierpnia zbieramy również czosnek. Przechowujemy go podobnie jak cebulę. Pamiętamy przy tym o odłożeniu kilku ząbków, które wsadzimy do gruntu we wrześniu lub październiku. W ten sposób na wiosnę zbierzemy świeże główki, pod warunkiem, że nie będzie zbyt silnych wahań temperatury.

Pierwsze plony wczesnych odmian kopru włoskiego (fenkułu) następują pod koniec tego miesiąca. Warzywa kapustne powinniśmy teraz ponownie delikatnie okopywać. Dla jarmużu początek sierpnia jest ostatnim terminem sadzenia. Ponowne nawożenie i podsypywanie kompostem przeprowadzamy w uprawie brukselki. Zwracamy szczególną uwagę na brokuły, które przy długotrwałych upałach szybko przekwitają. Gdy to nastąpi, nie nadają się już do spożycia, ale za to tworzą w ogrodzie miłą dla oka dekorację. Po zbiorze głównym wyrastają mniejsze różyczki boczne, które również nadają się do spożycia. Plonowanie brokułów może więc trwać nieprzerwanie do listopada. Późne odmiany kapusty włoskiej siejemy jeszcze w tym miesiącu,; jej zbiory są możliwe nawet w listopadzie. Początek sierpnia jest również odpowiednim czasem, aby siać kapustę pekińską. Koniec tego miesiąca oznacza dla pomidorów początek obrywania kwitnących pędów bocznych (patrz rysunek, strona 53), co znacznie wzmocni siły całej rośliny. Nie przycinamy wierzchołków pędów głównych, nie usuwamy również zdrowych liści, zaś stare i żółte szybko obcinamy, by zastąpiły je nowe. Ogórki zbieramy dość szybko, gdyż wyrośnięte owoce na roślinie przeszkadzają w tworzeniu się nowych. To samo dotyczy cukini. W tym miesiącu dojrzewają do zbiorów karczochy, ich pączki obcinamy zanim się otworzą. Buraki ćwikłowe wyrywamy szczególnie delikatnie, by nie uszkodzić zgrubień. Nie obcinamy przy tym korzeni, gdyż stracą one cały sok.

Siew roślin na zielony nawóz

Grządki w ogrodzie nie powinny zbyt długo pozostawać puste. Po zbiorach wysiewamy więc na nich odpowiednie rośliny, które wzbogacą glebę w substancje organiczne. Przyczynią się one także do zwiększenia liczby potrzebnych w ziemi mikroorganizmów. Najszybciej rośnie gorczyca, którą siejemy w miejscu, gdzie później będziemy uprawiać kapustę. Jej resztki pozostawiamy na grządkach do wiosny. Rzepak i rzodkiew oleista wytwarzają długie korzenie, które głęboko spulchniają glebę. Są to rośliny odporne na mrozy, a wiosną wymagają jedynie pielenia. Mogą być uprawiane razem, jednak musimy pamiętać, że nie tolerują one sąsiedztwa roślin kapustnych.

Facelia jest rośliną szybko rosnącą, która spulchnia glebę i znacznie hamuje rozrastanie się chwastów. Niebieskie, dekoracyjne kwiaty służą nie tylko jako ozdoba, ale są także bogate w nektar. Facelia jest cenną rośliną miododajną.

Uprawiając rośliny na zielony nawóz wybieramy gatunki wzbogacające glebę w azot. Będą to przede wszystkim rośliny motylkowe, takie jak łubin, groch pastewny, wyka oraz rozmaite odmiany koniczyny. Zanim wyrosną na tyle, aby zakwitnąć i wytworzyć strąki, rośliny te kosimy i przykopujemy.


Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *