Trętwian czterorożny
ulrich
6 lipca 2011
Warzywa
czterorożny, szpinak nowozelandzki, Tetragonia tetragonioides, trętwian, trętwian czterorożny, trętwian czterorożny liście, trętwian czterorożny sztuka kulinarna, trętwian czterorożny uprawa, trętwian czterorożny występowanie, trętwian czterorożny zastosowanie, trętwian czterorożny zdjęcie, trętwian czterorożny łodyga
Inna nazwa: szpinak nowozelandzki
Trętwian czterorożny jest gatunkiem rośliny zielnej, należy do rodziny pryszczyrnicowatych (podrodziny Aizooideae), w niektórych systemach wyodrębniany w osobną rodzinę trętwianowatych. Rośnie dziko w Nowej Zelandii, na Tasmanii oraz w południowej i zachodniej Australii.
Łodyga
Rozgałęziona, płożąca, do 1 m.
Liście
Duże, ciemnozielone, kształtem przypominają liście szpinaku.
Zastosowanie
Sztuka kulinarna
Wartością odżywczą trętwian czterorożny nie ustępuje zwykłemu szpinakowi. Zawiera duże ilości witaminy C i prowitaminy A oraz sole mineralne, zwłaszcza żelazo. Zawiera również kwas szczawiowy, tak jak szpinak. Potrawy ze szpinaku nowozelandzkiego przyrządza się w ten sam sposób, co potrawy ze zwykłego szpinaku. Nadaje się on również do mrożenia. Listki jego powinny być chłodne, jędrne, przy zgniataniu w garści ? lekko trzeszczące. Jeśli są ciepłe, oznacza to, że szpinak zaczyna się psuć.
Roślina uprawna
Jest uprawiany jako warzywo.
Historia uprawy: do Europy przywiózł go z Nowej Zelandii w 1771 roku Anglik, Joseph Bans, powracając z podróży dookoła świata z kapitanem Cookiem. We Francji był już bardzo znany w 1820 roku. Atrakcyjność jego wynika z tego, że jest bardzo podobny w smaku do szpinaku i jest dostępny wtedy, kiedy prawdziwego szpinaku brak, to jest w pełni lata.
Warunki uprawy: szpinak nowozelandzki jest niewrażliwy na upały.

Trętwian czterorożny