Inne nazwy zwyczajowe: rzeżucha wodna
Rukiew wodna to gatunek rośliny należący do rodziny kapustowatych. Zasięg rodzimy obejmujeEuropę i Azję, ale jako gatunek zawleczony szeroko rozprzestrzenił się na wszystkich kontynentach świata. W Polsce występuje rzadko, głównie w zachodniej części kraju. Brak go w północno-wschodniej i południowo-wschodniej części kraju. Dawniej był uprawiany.
Bylina, hydrofit. Kwitnie od czerwca do września. Siedlisko: Płytkie, wolno płynące wody, rowy, starorzecza, źródliska oraz tereny okresowo zalewane. Gatunek charakterystyczny dla Ass. Nasturtietum officinalis. Liczba chromosomów 2n=32.
Od 2004 r. roślina objęta w Polsce ścisłą ochroną gatunkową.
Tworzy mieszańce z rukwią drobnolistną. Mieszaniec tych gatunków to Nasturtium x sterile (Airy Shaw) Oefelein.
Łodyga
Kwiaty
Liście
Owoc
Zastosowanie
Sztuka kulinarna
Zawiera bardzo wiele witamin. Wyciąg z rukwi (glikonasturcyna) podawana jest przy awitaminozach. Jedna z ulubionych potraw Napoleona.
Roślina uprawna
Liście i młode rośliny są jadalne. Uprawiana jako warzywo, szczególnie popularna w Normandii.