Inna nazwa: rukola
Rokietta siewna jest gatunkiem rośliny jednorocznej należącym do rodziny kapustowatych.
Warzywo to rośnie dziko w basenie Morza Śródziemnego, nad Morzem Czarnym (Bułgaria, Krym), w Afryce (Republika Czad), w Azji Zachodniej, na Kaukazie, Zakaukaziu, w Turkmenistanie. Rozprzestrzenił się też jako gatunek zawleczony lub uciekinier z uprawy w wielu innych rejonach świata: w pozostałych rejonach Europy, w Afryce Południowej, Indiach, w Australii i na Nowej Zelandii, w Ameryce Północnej. W Polsce jest czasami (rzadko) uprawiany i przejściowo dziczejący (efemerofit).
Łodyga
Dorasta do około 75 cm. Cała roślina jest z rzadka owłosiona.
Kwiaty
Zebrane w szczytowe kwiatostany, o bladożółtych kwiatach z ciemnofioletowymi żyłkami.
Liście
Lirowato-pierzastodzielne, ciemnozielone.
Owoce
Wydłużone i spiczasto zakończone łuszczyny. Nasiona są okrągłe, ciemnobrązowe, o średnicy około 1,5 mm.
Zastosowanie
Sztuka kulinarna
W kuchni śródziemnomorskiej wykorzystywana jest w charakterze sałatki. Ma silny, specyficzny zapach. Dobrze nadaje się jako zaostrzający dodatek do mdłych owoców morza, awokado, mozzarelli.
Liście rokietty siewnej spożywane mogą być jako warzywo, jest to także roślina przyprawowa. Z nasion otrzymuje się olej. Czasami jest też używana jako dodatek do musztardy.