Portulaka pospolita
ulrich
30 kwietnia 2011
Rośliny obwódkowe, Warzywa
portulaka, portulaka pospolita, portulaka pospolita biologia, portulaka pospolita ekologia, portulaka pospolita kwiaty, portulaka pospolita liście, portulaka pospolita opis, portulaka pospolita owoce, portulaka pospolita podgatunki, portulaka pospolita wygląd, portulaka pospolita występowanie, portulaka pospolita zastosowanie, portulaka pospolita zdjęcie, portulaka pospolita zmienność, portulaka pospolita łodyga, portulaka warzywna, pospolita
Inna nazwa: portulaka warzywna
Portulaka pospolita to gatunek rośliny jednorocznej z rodziny portulakowatych. Pochodzi z Europy (Grecja) i Azji (Chiny i Himalaje). Znana była już w starożytnym Egipcie. W polskiej florze jest archeofitem, dość rzadko występuje na siedliskach naturalnych jako efemerofit. Roślina uprawna.
Występuje na polach uprawnych, przydrożach. Roślina miejsc suchych, często rośnie na piaskach. W klasyfikacji zbiorowisk roślinnych gatunek charakterystyczny dla związku Eragrostion.
Sposób uprawy: najlepsze do uprawy są gleby żyzne i słoneczne miejsca. Nasiona wysiewa się od maja do końca lipca w rzędy odległe o 25-30 cm. Zbiera się łodygi wraz z liśćmi w miesiącach czerwiec ? wrzesień.
Podgatunki portulaki warzywnej:
- Portulaca oleracea L. subsp. sativa (Hav.) Čelak, syn. P. sativa Hav. ? roślina o wysokości do 60 cm, szerokich liściach i wzniesionych pędach. Działki kwiatów posiadają na grzbiecie skrzydełko. Roślina uprawiana;
- Portulaca oleracea L. subsp. oleracea ? niska roślina o wąskolistnych liściach i pokładających się pędach. Działki kwiatów tępogrzbieciste. Występuje na polach uprawnych, przydrożach.
Łodyga
Naga, płożąca lub wzniesiona, często podbarwiona czerwonawo, soczysta. Obficie rozgałęzia się.
Kwiaty
Żółte, niepozorne. Kielich składający się z 2 działek, 5 płatków korony, liczne pręciki (8-15), na wpół dolny słupek. Kwitnie od lipca do września, jest samopylna.
Liście
Jajowate lub klinowatołopatkowate, mięsiste, przeważnie naprzeciwległe.
Owoce
Torebka otwierająca się wieczkiem z czarnymi nasionami.
Zastosowanie
Podgatunek Portulaca oleracea L. subsp. sativa uprawiany czasami jako warzywo. Liście i pędy portulaki zawierają duże ilości orzeźwiającego soku o lekkich właściwościach oczyszczających. Jest to warzywo wspomagające trawienie. Liście przyrządza się jak szpinak, a mięsiste łodygi jak szparagi. Jest też oryginalnym składnikiem sałatek, nadając im lekko kwaskowy smak.
Roślina ta jest bogatym źródłem antyoksydantów, omega 3 (0,2 do 0,38 g na 100 g)), witamin A i C oraz wapnia, żelaza, sodu, potasu i magnezu. Należy do podstawowych warzyw w kuchni greckiej na Krecie.

Portulaka pospolita