Miechunka pomidorowa

Inne nazwy: miechunka skórzasta, miechunka lepka.

Miechunka pomidorowa jest gatunkiem rośliny jednorocznej z rodzinypsiankowatych. Miechunka pomidorowa pochodzi z Meksyku, Salwadoru i Gwatemali. Rozpowszechniona została w uprawie wielu ciepłych krajach. W Polsce jest uprawiana (rzadko) i przejściowo dziczejąca (efemerofit).

Pokrój

Roślina ma wzrost sympodialny, silnie rozgałęzione łodygi, częściowo płożące. Jest prawie naga. U nas osiąga wysokość 45-60 cm.

Liście

Pojedyncze.

Kwiaty

Żółte, podobne do kwiatów ziemniaka, obcopylne. Kwitnie cały czas aż do przymrozków.

Owoce

Żółte lub fioletowe, w osłonie (skórzastym kielichu) podobnego koloru, skórka pokryta woskiem, ważą 50-75 g. Są to soczyste, dwukomorowe jagody. W środku znajduje się dużo, drobnych nasion. Owocuje obficie i regularnie.

Korzeń

Silnie rozrośnięty.

Zastosowanie

Sztuka kulinarna

Owoce można spożywać na surowo, choć w takiej postaci nie mają wielkich walorów. Dodawane są do sałatek, sosów, przetworów, ciepłych dań. Jest nieodłącznym elementem meksykańskiej peperonaty ? sosu do tortilli. Wartość odżywcza: Witamina C: 7,1 ? 15,7% (mniej od pomidora), flawonoid ? kwercetyna, minimalna zawartość saponozonów.

Roślina uprawna

Miechunka pomidorowa jest uprawiana jako warzywo.

Miechunka pomidorowa

Miechunka pomidorowa

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *