Kapusta warzywna głowiasta

Kapusta warzywna głowiasta jest odmianą kapusty warzywnej. Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych. Nie występuje w stanie dzikim, jedynie w uprawie.

Jest to roślina światłolubna. Kapusta ta ma wysokie zapotrzebowanie na wodę, gleby żyzne o pH 7,2 ? 7,8.

Warzywo to preferuje klimat umiarkowany i wilgotny (podgórski i nadmorski). Optymalne temperatury 15 ? 20°C.

Najważniejsze cechy odmianowe:

  • długość okresu wegetacji (od sadzenia rośliny do zbioru):
    • wczesne 60-90 dni,
    • średnio wczesne 100-120 dni,
    • średnio późne 120-140 dni,
    • późne > 140 dni.
  • kształt głowy:
    • kuliste,
    • kuliste spłaszczone,
    • stożkowate,
    • jajowate.
  • twardość głów (im odmiana wcześniejsza tym bardziej luźna):
    • bardzo luźne,
    • luźne,
    • średnio twarde,
    • twarde,
    • bardzo twarde.

 

Pokrój

Wytwarza zwartą, pojedynczą głowę, okrytą liśćmi. Wewnątrz tworzą ją liście płonne.

Kwiaty

Kwiatostan groniasty, kwiaty żółte, po zapłodnieniu tworzy się owoc ? łuszczyna, a w niej kilka sztuk nasion.

 

Łodyga

Skrócony pęd tworzy razem z liśćmi głowę. Odmiany wczesne mają mniejsze główki i bardziej luźne liście. Odmiany późne tworzą głowy większe, bardziej zbite, czasami nalot woskowy.

Zastosowanie

Kapusta jest uprawiana jako warzywo. Często jest kiszona. Początki uprawy datuje się na pierwsze stulecie przed naszą erą. Znana już w starożytnym Rzymie.
Kapusta warzywna głowiasta

Kapusta warzywna głowiasta

 

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *