Inna nazwa: kapar ciernisty
Kapary cierniste to gatunek rośliny należący do rodziny kaparowatych. Występuje w rejonie śródziemnomorskim i Azji Mniejszej, sięgając po Himalaje, ale także w Azji tropikalnej (Pakistan, Indonezja, Filipiny), w Australii i niektórych wyspach Pacyfiku (Guam,Vanuatu, Wyspy Salomona).
Występują 2 podgatunki:
- Capparis spinosa L. subsp. spinosa;
- Capparis spinosa L. subsp. rupestris (Sm.) Nyman (synonim Capparis inermis Turra).
Pokrój
Kwiaty
Liście
Owoc
Zastosowanie
Według medycyny ludowej, jedzenie kaparów może pomóc w leczeniu impotencji u mężczyzn. Jednak dwa gatunki kaparów: Capparis fascicularis i Capparis tomentosa są trujące.
Jadalną częścią rośliny są również marynowane owoce.
Jego pąki kwiatowe stanowią przyprawę (im mniejsze tym cenniejsze) o słodko-kwaśnym, lekko pikantnym smaku. Po zakonserwowaniu w soli, occie, oliwie lub winie nazywane są kaparami lub kaparkami. Pikantny smak zawdzięczają łatwo ulatniającej się rutynie. Gotowe kapary są ciemnozielone z jasnymi kropkami, mają wielkości ziaren grochu. Stosuje się je do do zimnych ? mięs, sosów, do jajek, potraw z pomidorami, do przyrządzania marynat, majonezów oraz do do sałatek rybno-mięsnych.
Dawniej jako namiastkę kaparów wykorzystywano również pączki nasturcji, ziarnopłonu, żarnowca miotlastego, a nawet knieci błotnej.