Kalafior
ulrich
26 kwietnia 2011
Warzywa
Ekspres, Erfurcki 150, Idol, Inspektowy z Mor, kalafior, kalafior kultywary, kalafior kwiaty, kalafior liście, kalafior opis, kalafior owoce, kalafior uprawa, kalafior wartości odżywcze, kalafior wygląd, kalafior występowanie, kalafior zastosowanie, kalafior zdjęcie, kalafior łodyga, Master, Pionier, Stella Nowa, Zelandia
Kalafior to odmiana kapusty warzywnej. Jest to roślina jednoroczna należąca do rodzinykapustowatych. Jest najprawdopodobniej mutantem kapusty głowiastej lub brokułu. Znany jest wyłącznie z uprawy, nie występuje na stanowiskach naturalnych.
Niektóre kultywary: Pionier, Master, Erfurcki 150, Inspektowy z Mor, Idol, Zelandia, Stella Nowa, Ekspres.
Łodyga
Pęd główny jest silnie skrócony i walcowaty. Podczas wzrostu wytwarza tzw. różę ? zwarte skupienie skróconych, mięsistych pędów kwiatowych. Róże mogą być białe, kremowe, zielone. Z wiekiem róża się rozluźnia, a na jej obwodzie wyrastają pędy wykształcające płodne kwiaty.
Kwiaty
Wykształcają się na pędach bocznych wyrastających na obwodzie mięsistej róży, podobne jak u innych kapustnych, jasnożółte, drobne.
Liście
Wyrastają z dolnej części łodygi i częściowo okrywają olbrzymi kwiatostan (różę). Czasem przerastają ją (tj. wyrastają między pędami skróconymi).
Owoce
Łuszczyna.
Zastosowanie
Warzywo
Częścią jadalną są mięsiste, pędy skrócone (tzw. róża). Ich waga waha się w granicach od 25 dag do 2 kg. Roślina znana była już w starożytnym Rzymie i Grecji, skąd rozprzestrzeniła się do innych krajów. W Polsce zaczęto uprawiać to warzywo na przełomie XVI i XVII wieku. Prawdopodobnie sprowadziła go do Polski Bona Sforza.
Wartości odżywcze
Kalafior zaliczany jest do cenniejszych warzyw z uwagi na swój skład chemiczny, a także walory smakowe i dietetyczne. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K, B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy i pantotenowy. Poza tym w skład kalafiora wchodzą olejki eteryczne, nadające mu przykry zapach podczas gotowania, w trakcie którego wydziela się siarka.

Kalafior