Groch zwyczajny jest gatunkiem roślin strączkowych jednorocznych z rodziny bobowatych (Fabaceae). Pochodzi z zachodniej Azji I Kaukazu, wschodniej i południowej Europy oraz Afryki Północnej. Jest uprawiany w wielu rejonach świata.
Groch można wysiewać już gdy temperatura gruntu sięga 10°C, rośliny rosną najlepiej w temperaturze 13?18°C. Nie rozwija się dobrze w ostrym słońcu. Niektóre odmiany osiągają dojrzałość już po 2 miesiącach od wysiewu. Rośnie najlepiej w lekko kwaśnej, dobrze nawodnionej glebie. Dla uniknięcia chorób, nie należy wysiewać rośliny ponownie w tym samym miejscu przed upływem pięciu lat.
We florze Polski występują dwa podgatunki:
- podgatunek: groch zwyczajny polny (g. błękitnopurpurowy, g. polny) ? Pisum sativum subsp.arvense (L.) Asch. Rośnie dziko;
- podgatunek: groch zwyczajny typowy ? Pisum sativum subsp. sativum. Jest uprawiany jako warzywo.
Pokrój
Występują odmiany zarówno płożące jak i pnące, osiągające w sprzyjających warunkach wysokość do 2 metrów.
Owoce
Strąki mające kształt podłużnej torebki, zawierające kilka niewielkich nasion.
Zastosowanie
Sztuka kulinarna
Niedojrzałe nasiona grochu mają barwę zieloną i zbierane są w celu bezpośredniego spożycia i produkcji mrożonek lub konserw. Dojrzałe i uschnięte nasiona grochu gotuje się i wykorzystuje jako podstawę rozmaitych posiłków lub dodatek do innych potraw. Tradycyjną polską potrawą jest groch podawany z kapustą i zupa grochówka.
Roślina uprawna
Groch zwyczajny uprawiany jest jako warzywo i na pasza dla zwierząt. Groch jest jedną z roślin najwcześniej uprawianych przez człowieka, nasiona grochu zwyczajnego znajdowano w stanowiskach archeologicznych na Bliskim Wschodzie datowanych na 10 tys. lat. Najprawdopodobniej uprawiany był już około 7800 lat przed naszą erą. Około roku 2000 p.n.e. jego uprawa rozpowszechniła się w Europie i na Wschodzie, w Indiach i Chinach.