Ciecierzyca pospolita to gatunek rośliny jednorocznej należący do rodziny bobowatych. Pochodzi z zachodniej Azji. Nie rośnie dziko, jest wyłącznie rośliną uprawną.
Pokrój
Roślina jednoroczna o wysokości do 50 (100) cm. Łodyga sztywna, kanciasta.
Kwiaty
Wyrastają pojedynczo w kątach liści. Są fioletowe, purpurowe lub białe, mają 1 słupek i 10 zrośniętych pręcików. Żagielek ciemniejszy.
Liście
Nieparzysto-pierzaste, składające się z odwrotnie jajowatych 11-15 listków o piłkowanych brzegach.
Owoc
Zwisający strąk zawierający dość duże, gruszkowatego kształtu nasiona o barwie białożółtawej, czerwonawej lub brunatnej.
Zastosowanie
Nasiona i słoma są używane również jako pasza dla zwierząt.
Nasiona wyglądem i smakiem przypominają groch i są używane do spożycia podobnie, jak on. Znana jest także jako groch włoski. Wyrabia się z nich także specjalną mąkę. Roślina bardzo popularna w kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego. Nasiona ugotowane i zmielone (utarte na miazgę) tworzą masę będącą podstawą tzw. hummusu, rodzaju pasty do smarowania chleba i placków chlebopodobnych w tradycji kulinarnej kultur bliskowschodnich i obszaru Morza Sródziemnego.

Ciecierzyca pospolita