Ciecierzyca pospolita
ulrich
1 maja 2011
Warzywa
Cicer arietinum L., ciecierzyca, ciecierzyca pospolita, ciecierzyca pospolita kwiaty, ciecierzyca pospolita liście, ciecierzyca pospolita opis, ciecierzyca pospolita owoc, ciecierzyca pospolita pokrój, ciecierzyca pospolita wygląd, ciecierzyca pospolita występowanie, ciecierzyca pospolita zastosowanie, ciecierzyca pospolita zdjęcie, groch włoski, pospolita
Ciecierzyca pospolita to gatunek rośliny jednorocznej należący do rodziny bobowatych. Pochodzi z zachodniej Azji. Nie rośnie dziko, jest wyłącznie rośliną uprawną.
Pokrój
Roślina jednoroczna o wysokości do 50 (100) cm. Łodyga sztywna, kanciasta.
Kwiaty
Wyrastają pojedynczo w kątach liści. Są fioletowe, purpurowe lub białe, mają 1 słupek i 10 zrośniętych pręcików. Żagielek ciemniejszy.
Liście
Nieparzysto-pierzaste, składające się z odwrotnie jajowatych 11-15 listków o piłkowanych brzegach.
Owoc
Zwisający strąk zawierający dość duże, gruszkowatego kształtu nasiona o barwie białożółtawej, czerwonawej lub brunatnej.
Zastosowanie
Nasiona i słoma są używane również jako pasza dla zwierząt.
Nasiona wyglądem i smakiem przypominają groch i są używane do spożycia podobnie, jak on. Znana jest także jako groch włoski. Wyrabia się z nich także specjalną mąkę. Roślina bardzo popularna w kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego. Nasiona ugotowane i zmielone (utarte na miazgę) tworzą masę będącą podstawą tzw. hummusu, rodzaju pasty do smarowania chleba i placków chlebopodobnych w tradycji kulinarnej kultur bliskowschodnich i obszaru Morza Sródziemnego.

Ciecierzyca pospolita