Brokuł

Inna nazwa: kapusta szparagowa

Brokuł to odmiana kapusty warzywnej. Jest to roślina jednoroczna należąca do rodziny kapustowatych. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru.

Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie.

Znany jest wyłącznie z uprawy, nie występuje na stanowiskach naturalnych.

Łodyga

Długa i mięsista, na jej końcu tworzy się kwiatostan.

Kwiaty

Podczas wzrostu wytwarza duży, baldachogroniasty kwiatostan zwany różą (lecz mniej zbity niż u kalafiora). W kwiatostanie znajduje się niewiele drobnych pączków kwiatowych, które podczas przechowywania przybierają barwę fioletowobrązową. Róża ma średnicę 8 ? 15 cm.

Liście

Osadzone są na dłuższych ogonkach, niż u kalafiora. Są one bardziej powcinane, o powierzchni falistej i zabarwione na ciemnozielono lub fioletowo-zielono.

Zastosowanie

Brokuł to warzywo ? główne uprawy w Europie znajdują się w Anglii, Francji, Hiszpanii i we Włoszech. Wielkie uprawy wykorzystują mikroklimaty dolin południowej Kalifornii w USA.
Brokuł

Brokuł

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *