Świbka morska
ulrich
25 kwietnia 2011
Rośliny trujące
morska, świbka, świbka morska, świbka morska biologia, świbka morska ekologia, świbka morska kwiaty, świbka morska liście, świbka morska ochrona, świbka morska opis, świbka morska owoc, świbka morska pokrój, świbka morska wygląd, świbka morska występowanie, świbka morska zagrożenie, świbka morska zdjęcie, świbka morska łodyga
Świbka morska to gatunek byliny należący do rodziny świbkowatych (Juncaginaceae Rich.). Rozpowszechniona na półkuli północnej i południowej. W Europie na południe aż po Portugalię, północne i środkowe Włochy i Bułgarię. Nie występuje na wyspach atlantyckich. Spotykana raczej w regionach o klimacie umiarkowanym i zimniejszym.
Roślina umieszczona na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski (2006) w grupie gatunków wymierających na izolowanych stanowiskach, poza głównym obszarem występowania (kategoria zagrożenia: [E]).
Występuje na rozproszonych stanowiskach, ale gromadnie na słonych łąkach i na wybrzeżu. Pojedynczo w głębi kraju.
Świbka morska to roślina trująca.
Pokrój
Roślina trwała, silna, dochodzi do 75 cm wysokości, o zapachu podobnym do chloru.
Łodyga
Prosto wzniesiona, mięsista łodyga miewa do 4 mm grubości. Pod ziemią roślina ma krótkie, grube i poziomo leżące lub skośnie podnoszące się kłącze, które nie tworzy rozłogów.
Kwiaty
Małe zielonkawe kwiaty są obupłciowe i zebrane w gęste, wielokwiatowe, szczytowe grona. Szypułki kwiatowe do 4 mm długości, krótsze od owocu. Działek kwiatu jest sześć ? ustawionych w obu okółkach; ku górze działki stają się lekko czerwonawe. Pręcików sześć. Kwitnie od maja do sierpnia.
Liście
Wszystkie liście są odziomkowe, wąskoliniowate do półcylindrycznie rynienkowatych, trawiaste, mięsiste, do 4 mm grubości, u nasady rozszerzone.
Owoc
Podłużne owocolistki w liczbie sześciu z sześcioma małymi znamionami są jednonasienne; rozpadają się na sześć owoców częściowych. Owocki wzniesione, podłużnie jajowate, do 6 mm długości, u nasady zaokrąglone, a na szczycie nieco ściśnięte.
Zastosowanie
Z powodu zawartego w owocach węglanu sodu w południowej Europie używano tej rośliny do pozyskiwania sody.
Sztuka kulinarna
Świbka morska jest jadalna. Młode liście zbiera się przed kwitnieniem, ich smak jest mdłosłony, ale po gotowaniu znika swoisty zapach. Jest jarzyną podobną w smaku do szpinaku. Również owoce mogą być wykorzystywane: Indianie Ameryki Północnej spożywają je prażone.

Świbka morska