Inne nazwy: kurkuma długa, kurkuma, ostryż indyjski, szafran indyjski.
Jest to gatunek byliny z rodziny strelicjowatych.
Zastosowanie
Roślina lecznicza
Działanie: żółciotwórcze, rozkurczowe, bakteriobójcze, przeciwzapalne. Pobudza wątrobę do zwiększenia wytwarzania żółci, co ułatwia jej wydalanie. Działa ochronnie na miąższ wątroby. Związki czynne występujące w kurkumie niszczą bakterie i likwidują stany zapalne. Kurkumina, żółty pigment występujący w kłączach kurkumy, ma silne działanie przeciwzapalne i jest przeciwutleniaczem, posiada właściwości ochronne oraz przeciwnowotworowe, i – potencjalnie – przeciwdziałające chorobie Alzheimera.
Roślina przyprawowa
Sposób przygotowywania przyprawy: młode kłącze parzy się wrzątkiem, następnie suszy na słońcu i usuwa się z kłączy skórkę, a resztę miele na proszek.
Kulinaria
Kurkuma jest ważnym składnikiem: curry i musztardy.
Roślina kosmetyczna
Ostryż długi stosowany głównie do barwienia szminek do ust, podkładów pod makijaż i płukanek do włosów. Olejek kurkumowy bywa stosowany do wyrobu perfum o typie orientalnym.