Ostryż długi

Inne nazwy: kurkuma długa, kurkuma, ostryż indyjski, szafran indyjski.

Jest to gatunek byliny z rodziny strelicjowatych.

Zastosowanie

Roślina lecznicza

Działanie: żółciotwórcze, rozkurczowe, bakteriobójcze, przeciwzapalne. Pobudza wątrobę do zwiększenia wytwarzania żółci, co ułatwia jej wydalanie. Działa ochronnie na miąższ wątroby. Związki czynne występujące w kurkumie niszczą bakterie i likwidują stany zapalne. Kurkumina, żółty pigment występujący w kłączach kurkumy, ma silne działanie przeciwzapalne i jest przeciwutleniaczem, posiada właściwości ochronne oraz przeciwnowotworowe, i – potencjalnie – przeciwdziałające chorobie Alzheimera.

Roślina przyprawowa

Sposób przygotowywania przyprawy: młode kłącze parzy się wrzątkiem, następnie suszy na słońcu i usuwa się z kłączy skórkę, a resztę miele na proszek.

Kulinaria

Kurkuma jest ważnym składnikiem: curry i musztardy.

Roślina kosmetyczna

Ostryż długi stosowany głównie do barwienia szminek do ust, podkładów pod makijaż i płukanek do włosów. Olejek kurkumowy bywa stosowany do wyrobu perfum o typie orientalnym.

Ostryż długi

Ostryż długi

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *