Macierzanka zwyczajna
ulrich
8 maja 2011
Drzewa i krzewy, Rośliny lecznicze, Rośliny przyprawowe
macierzanka, macierzanka zwyczajna, macierzanka zwyczajna działanie, macierzanka zwyczajna kwiaty, macierzanka zwyczajna liście, macierzanka zwyczajna opis, macierzanka zwyczajna pokrój, macierzanka zwyczajna występowanie, macierzanka zwyczajna zastosowanie, zwyczajna
Macierzanka zwyczajna to gatunek rośliny należący do rodziny jasnotowatych. Rośnie dziko tylko w Europie.
Jest to półkrzew, chamefit. Spotyka się ją na słonecznych, suchych miejscach, na ubogich łąkach i pastwiskach, przydrożach, skarpach i skałach. Kwitnie od maja do października. Jest to dobra roślina miododajna.
Najbardziej aromatyczne są rośliny ze stanowisk słonecznych. Macierzanka zwyczajna rozwija się też dobrze w ogródkach skalnych. Ścina się nożycami nie zdrewniałe pędy kwiatowe i po usunięciu z nich zanieczyszczeń suszy szybko w cieniu. Suszone ziele przechowuje się w szczelnie zamkniętych naczyniach, chroniąc przed światłem.
Pokrój
Dorasta do wysokości 40 cm, ma łodygi przeważnie wzniesione lub podnoszące się, czerwonawo nabiegłe.
Kwiaty
Małe, szkarłatne, czerwonawe, rzadko białe, zebrane są w kwiatostan główkowały lub wydłużony i przerywany.
Liście
Ulistnienie naprzeciwległe. Liście naprzeciwległe są małe, jajowate, prawie nagie, ale na brzegach orzęsione.
Zastosowanie
Sztuka kulinarna
Macierzanka ma bardzo aromatyczny zapach i korzenny, gorzki smak. Jest przyprawą używaną przede wszystkim w kuchni śródziemnomorskiej, bardzo zbliżoną do tymianku pospolitego i jak on nadaje się szczególnie do przyprawiania potraw tłustych i ciężko strawnych. Stosuje się ją w ilościach zalecanych dla tymianku.
Roślina lecznicza
Surowiec zielarski: ziele zawiera olejek eteryczny (główne składniki to tymol i karwakrol), flawony, fitoncydy, dużo garbników i inne substancje.
Działanie: działa silnie odkażająco i jest zalecana jako środek przeciwkaszlowy oraz wiatropędny. Stare księgi zielarskie radzą dodawać macierzankę do potraw mięsnych i rybnych, ponieważ reguluje ona trawienie. Przyprawę stanowi suszone ziele zebrane na początku kwitnienia.

Macierzanka zwyczajna