Kmin rzymski

Inne nazwy: kmin, kumin.

Jest to gatunek rośliny jednorocznej, należący do rodziny selerowatych. Prawdopodobnie pochodzi ze wschodnich rejonów nad Morzem Śródziemnym. W stanie dzikim już nie występuje, występuje tylko w uprawie.

Pokrój

Roślina o wysokości do 0,5 metra.

Kwiaty

Zebrane w baldach złożony z pokrywami i pokrywkami. Kwiaty promieniste, 5-krotne, o płatkach białych, czerwonych lub różowych, 1 słupek, 5 pręcików.

Liście

Pierzaste, złożone z nitkowatych odcinków.

Owoc

Podwójnia rozłupnia z trudem rozdzielająca się na 2 rozłupki.

Zastosowanie

Kulinaria

Kmin rzymski używany jest jako aromatyczna przyprawa w Afryce Północnej, w zachodnich Chinach, Indiach, na Bliskim Wschodzie, w Meksyku i w Chile.

Roślina lecznicza

Kmin zawiera do 4% olejku eterycznego i flawonoidy. Owoce i ziele działają m.in. przeciwzapalnie, pobudzają serce i ośrodek oddechowy, pobudzają wydzielanie soków trawiennych, moczopędnie oraz napotnie.

Roślina uprawna

W Polsce rzadko uprawiana, nie jest bowiem odporny na mróz (strefy mrozoodporności 9-12). Na większą skalę roślina uprawiana jest w Afryce Północnej, Azji, Ameryce Południowej i w Europie Południowej.

Nasiona kminu rzymskiego

Nasiona kminu rzymskiego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *