Cynamonowiec cejloński
ulrich
25 kwietnia 2011
Drzewa i krzewy, Rośliny lecznicze, Rośliny przyprawowe
cejloński, cynamon, cynamonowiec, cynamonowiec cejloński, cynamonowiec cejloński kwiaty, cynamonowiec cejloński liście, cynamonowiec cejloński opis, cynamonowiec cejloński owoce, cynamonowiec cejloński pień, cynamonowiec cejloński pokrój, cynamonowiec cejloński uprawa, cynamonowiec cejloński wygląd, cynamonowiec cejloński występowanie, cynamonowiec cejloński zastosowanie, cynamonowiec cejloński zdjęcie
Cynamonowiec cejloński to gatunek drzewa należący do rodziny wawrzynowatych (Lauraceae). Roślina nieznana na stanowiskach naturalnych.
Rośliny wymagające dużej wilgotności powietrza i dość ciężkich, zasobnych gleb gliniastych.
Cynamonowiec ma właściwości lecznicze.
Pokrój
Drzewo osiągające 10-12 m rosnąc samoistnie. W rzeczywistości egzemplarze uprawne nie przekraczają trzech metrów ze względu na ciągłe przycinanie trzyletnich pędów, z których uzyskuje się przyprawę.
Pień
Kora gładka, popielata do żółtawoszarej.
Kwiaty
Kwiaty małe i niepozorne, zebrane w luźny, wiechowaty kwiatostan.
Liście
Liście z lekkim połyskiem, wyraźnie unerwione.
Owoce
Jagody.
Zastosowanie
Sztuka kulinarna
Cynamonowiec cejloński to roślina przyprawowa. Przyprawą jest kora, którą pozyskuje się z pędów ciętych dwa razy w sezonie (maj i październik). Korę ze ściętych gałązek poddaje się krótkiej fermentacji i oczyszcza z korowiny zewnętrznej oraz wewnętrznych resztek łyka. Powstałe paski kory są następnie suszone na słońcu. W czasie tego procesu przybierają charakterystyczną żółtobrązową barwę i zwijają się z obu stron paska kory (cecha charakterystyczna dla gatunku) tworząc złączone dwie rurki, nazywane w handlu laskami.

Cynamonowiec cejloński