Cynamonowiec cejloński

Cynamonowiec cejloński to gatunek drzewa należący do rodziny wawrzynowatych (Lauraceae). Roślina nieznana na stanowiskach naturalnych.

Rośliny wymagające dużej wilgotności powietrza i dość ciężkich, zasobnych gleb gliniastych.

Cynamonowiec ma właściwości lecznicze.

Pokrój

Drzewo osiągające 10-12 m rosnąc samoistnie. W rzeczywistości egzemplarze uprawne nie przekraczają trzech metrów ze względu na ciągłe przycinanie trzyletnich pędów, z których uzyskuje się przyprawę.

Pień

Kora gładka, popielata do żółtawoszarej.

Kwiaty

Kwiaty małe i niepozorne, zebrane w luźny, wiechowaty kwiatostan.

Liście

Liście z lekkim połyskiem, wyraźnie unerwione.

Owoce

Jagody.

Zastosowanie

Sztuka kulinarna

Cynamonowiec cejloński to roślina przyprawowa. Przyprawą jest kora, którą pozyskuje się z pędów ciętych dwa razy w sezonie (maj i październik). Korę ze ściętych gałązek poddaje się krótkiej fermentacji i oczyszcza z korowiny zewnętrznej oraz wewnętrznych resztek łyka. Powstałe paski kory są następnie suszone na słońcu. W czasie tego procesu przybierają charakterystyczną żółtobrązową barwę i zwijają się z obu stron paska kory (cecha charakterystyczna dla gatunku) tworząc złączone dwie rurki, nazywane w handlu laskami.

Cynamonowiec cejloński

Cynamonowiec cejloński

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *