Fasola wielokwiatowa ma jadalne nasiona, są one niezwykłe kolorystycznie – najczęściej różowe z ciemniejszym marmurkowym rysunkiem.
Fasola wielokwiatowa jest cennym pnączem, które szybko się chwyta każdej podpory ? najlepiej jednak tyczek, siatek lub sznurków, a ozdobą jej są liczne biało-czerwone kwiaty i długie, poskręcane strąki, zawierające dekoracyjne nasiona. Kwitnienie przy sprzyjającej pogodzie trwa od czerwca do września, ale gdy jest sucho i gorąco, trzeba rośliny koniecznie podlewać dla podtrzymania obfitego kwitnienia.
Fasola wielokwiatowa
Najlepiej rośnie fasola w miejscach słonecznych, a gleba dla niej powinna być zasobna w składniki pokarmowe, przepuszczalna i dostatecznie wilgotna. Nasiona wysiewać należy wprost do gruntu na początku maja, wzdłuż podpory na głębokość 3 cm, po 2?3 nasiona co 10?15 cm. Pamiętajmy też, że fasola wielokwiatowa doskonale może ocieniać balkony i tarasy. Siejemy ją wówczas do skrzynek lub innych pojemników i pozwalamy oplatać i ukwiecać rozstawione kratki lub rozpięte sznurki. W 1 g jest tylko 1 lub 2 nasiona.
Czy fasola wielokwiatowa jast rośliną jadalną?
Z tego co jest tu napisane to tak – jest to roślina jadalna. Nasiona są tą częścią fasoli wielokwiatowej, które można jeść.