Tamaryszek francuski

Tamaryszek francuski to gatunek roślin z rodziny tamaryszkowatych (Tamarixaceae). Pochodzi z zach. wybrzeży Morza Śródziemnego (Włochy, Francja, Hiszpania), rozprzestrzenił sę także w Wielkiej Brytanii. Jest uprawiany w wielu krajach świata.

Co kilka lat należy go silnie przyciąć, będzie wówczas bardziej zagęszczony i będzie obficiej kwitnął. Również w przypadku przemarznięcia obumarłe pędy należy uciąć nisko nad ziemią. Źle znosi przesadzanie; jeśli jest to konieczne, należy silnie przyciąć mu nadziemne pędy.

Wymaga dużo miejsca, gdyż silnie się rozrasta. Dobrze rośnie na lekkiej i przepuszczalnej glebie, wymaga słonecznego stanowiska. Ma bardzo głębokie korzenie i dlatego jest dość wytrzymały na suszę. Dobrze również znosi zasolenie gleby, nie jest natomiast całkowicie mrozoodporny i w czasie surowych zim może przemarznąć, szczególnie wrażliwe na mróz są młode okazy. Przemarznięte krzewy jednak się odradzają.

Pokrój

Liściasty krzew wyrastający do 3m wysokości.

Kwiaty

5-krotne, różowe, drobne, zebrane w gęste, cylindryczne grona o długości 3-5 cm i wyrastające na jednorocznych pędach. Ich podsadki są dwukrotnie dłuższe od szypułek. Kwitnie od czerwca do sierpnia.

Liście

Łuskowate, ciemnozielone do niebieskawo-zielonych.

Zastosowanie

Tamaryszek francuski to roślina ozdobna. Jest czasami uprawiany w parkach, ogrodach botanicznych i ogródkach przydomowych. Najładniej wygląda podczas kwitnienia, ale dzięki delikatnym i kolorowym pędom jest atrakcyjny również po opadnięciu liści. W Polsce nie jest wystarczająco mrozoodporny i może być uprawiany tylko w cieplejszych rejonach kraju w osłoniętych od wiatru miejscach.
Tamaryszek francuski

Tamaryszek francuski

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *