Jest to gatunek byliny z rodziny żółtakowatych (Xanthorrhoeaceae). Pochodzi z Azji Wschodniej i Europy Południowej.
Roślina powstała w wyniku wielokrotnego krzyżowania między sobą takich gatunków jak: liliowiec rdzawy, żółty, mniejszy, cytrynowy, Dumortiera, Midendorfa i Thumberga.
Liliowiec ogrodowy to bylina, wymagająca wilgotnej gleby i słonecznego lub lekko zacienionego stanowiska. Dobrze rosnąca na glebach próchniczych i wilgotnych. Każdy kwiat kwitnie jeden dzień, jednak szybko pojawiają się kolejne, dzięki czemu liliowce stanowią ozdobę wielu ogrodów przez kilka miesięcy.
Roślina nie wymagająca regularnego podlewania, należy jednak uważać, by nie przesuszyć gleby. Odmiany nieodporne na mróz należy okrywać. Może pozostać w jednym miejscu nawet 20 ? 30 lat.
Łodyga
Kwiaty
Liście
Korzenie
Zastosowanie
Sztuka kulinarna
Niektóre części liliowców są całkowicie jadalne. Chińczycy z powodzeniem wykorzystują w swojej kuchni młode liście,bulwy na korzeniach, suszone lub gotowane pąki kwiatowe.
Roślina ozdobna
Liliowiec ogrodowy to roślina rabatowa, znakomicie nadaje się do obsadzania brzegów zbiorników wodnych oraz sadzenia w grupach na trawnikach.