Kalamondin

Kalamondin to sztucznie otrzymany mieszaniec kwaśnej mandarynki (Citrus reticulata) z kumkwatem japońskim (Fortunella japonica). Znany jest pod różnymi nazwami: kalamondynka, kwaśna pomarańcza, pomarańcza kalamondin, albo pomarańcza panamska.

Na wyspach Pacyfiku nazywany jest calamansi. Wyhodowany został w południowo-wschodniej Azji.

Jest to krzew lub małe drzewo dorastające do2,5 m, rodzące małe owoce cytrusowe o ciemnopomarańczowej skórce.

Zastosowanie

W krajach o ciepłym klimacie uprawiany w mieszkaniach i na tarasach jako doniczkowa roślina ozdobna, gdyż zarówno w czasie kwitnienia, jak i owocowania wygląda bardzo reprezentacyjnie.

Jest uprawiany jako drzewo owocowe. Jest uważany za najmniej smaczny z wszystkich cytrusów. Kwitnie i owocuje bardzo obficie. Owoce nadają się do jedzenia na surowo, łącznie z cienką skórką.

Mają kwaśny miąższ i słodką skórkę. Są też używane do produkcji napojów. Szczególnie popularny jest na Filipinach, gdzie jest najczęściej używany w kuchni. Nadaje się do uprawy w strefach 10-12.

Kalamondin

Kalamondin

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *