Janowiec barwierski
ulrich
19 kwietnia 2011
Drzewa i krzewy, Rośliny lecznicze, Rośliny ozdobne, Rośliny trujące
barwierski, janowiec, janowiec barwierski, janowiec barwierski kwiaty, janowiec barwierski liście, janowiec barwierski opis, janowiec barwierski owoc, janowiec barwierski pokrój, janowiec barwierski uprawa, janowiec barwierski wygląd, janowiec barwierski występowanie, janowiec barwierski zastosowanie, janowiec barwierski zdjęcie
Janowiec barwierski to gatunek rośliny z rodziny bobowatych (Fabaceae Lindl.). Występuje na znacznej część Europy i Azji. W Polsce średnio pospolity.
Niewielki krzew, chamefit, nanofanerofit. Kwitnie od czerwca do sierpnia, kwiaty równoczesne, zapylane przez błonkówki.
Siedlisko: suche zarośla i świetliste lasy, słoneczne wzgórza. W górach występuje po regiel dolny. W klasyfikacji zbiorowisk roślinnych gatunek charakterystyczny dla Ass. Scabioso-Genistetum.
Janowiec barwierski to roślina trująca.
Wymaga pełnego słońca i małożyznego, przepuszczalnego podłoża (piaszczystego). Rozmnaża się z nasion lub sadzonek pędowych, które sporządza się latem. Źle znosi przesadzanie. Aby się lepiej rozkrzewił można go przycinać.
Pokrój
Krzew, który dorasta do 30-60 cm wysokości. Pędy ma wzniesione, sztywne.
Kwiaty
Motylkowe, zebrane na szczytach pędów. Mają barwę żółtą i nagi kielich. Łódeczka korony ma taką samą długość, jak żagielek i również są nagie.
Liście
Podługowate bądź równowąskolancetowate z zaostrzonymi końcami i szydlastymi przylistkami. Brzegi blaszki oraz nerwy na spodniej stronie owłosione.
Owoc
Strąk z drobnymi, kulistymi nasionami w środku.
Zastosowanie
Janowiec barwierski bywa uprawiany jako roślina ozdobna. Oprócz typowej formy gatunku uprawiane są odmiany karłowe, np. Flore Pleno o pełnych kwiatach i wysokości do 30 cm, Royal Gold o kwiatach zebranych w stozkowe kwiatostany długości do 8 cm.
Roślina lecznicza
Surowiec zielarski: ziele. Zawiera m.in. alkaloidy ? cytyzyna, metylocytyzyna, anagiryna, flawonoidy ? luteolina, genistyna, olejek eteryczny i garbniki.
Działanie: Odwar z ziela (1 łyżkę stołową suszu zalać 1 szklanką wrzątku, gotować pod przykryciem 5-7 minut, przecedzić i w razie potrzeby pić 2-3 razy dziennie po 1 łyżce stołowej) zalecany jest w leczeniu zaburzeń ciśnienia tętniczego, jako środek moczopędny i lekko przeczyszczający, nasercowy, poprawiający przemianę materii. Odwar stosuje się w schorzeniach nerek, kamicy moczowej i stanach zapalnych nerek. Można go także stosować jako środek napotny, jak również do leczenia podagry, reumatyzmu i puchliny wodnej.
Roślina trująca
Ziele i nasiona są trujące.

Janowiec barwierski