Ciemiernik cuchnący to gatunek rośliny należący do rodziny jaskrowatych. Pochodzi z południowo-zachodniej Europy oraz północnej Afryki (Maroko). W Polsce nie występuje dziko, jest uprawiany jako roślina ozdobna.
Bylina, geofit. W swoim naturalnym środowisku rośnie w lasach liściastych, na kamienistych zboczach pokrytych zaroślami, na obrzeżach lasów, głównie na podłożu wapiennym. W Polsce kwitnie bardzo wczesną wiosną, lub nawet zimą; jeśli nie ma śniegu to już od lutego.
Cała roślina jest trująca. Zaleca się prace pielęgnacyjne wykonywać w rękawiczkach.
Pokrój
Kwiaty
Łodyga
Liście
Owoce
Zastosowanie
Jest uprawiany jako roślina ozdobna ze względu na swój nietypowy okres kwitnienia. Najładniej wygląda sadzony w grupach pomiędzy drzewami lub krzewami. Atrakcyjny jest również po przekwitnieniu. Można go też uprawiać w doniczkach na tarasach, balkonach.
Uprawia się z gotowych sadzonek, można też rozmnażać roślinę przez podział bryły korzeniowej. Sadzonki otrzymane z nasion nie zachowują cech organizmu macierzystego. Wymaga stanowiska cienistego lub półcienistego i żyznej, wapiennej gleby o stałej wilgotności. Źle znosi przesadzanie. Przed kwitnieniem należy usuwać stare liście. Nawożenie ? raz do roku nawozem wieloskładnikowym lub obornikiem.