Chmiel japoński (Humulus japonicus) rzeczywiście pochodzi z Japonii, ale doskonale się czuje i w naszych ogrodach. Musimy mu zapewnić przepuszczalną i ciepłą glebę, słoneczne stanowisko, no i koniecznie obiekt do oparcia – najlepiej altanę, pergolę, płot lub ścianę, po której nasz chmiel będzie się wspinał nawet do wysokości 4 m.
Dekoracyjne są przede wszystkim duże, klapowane liście chmielu, barwy żywozielonej; odmiana pstrolistna – 'Foliis variegatis’ ma liście zielone z białym nakrapianiem. W lipcu na chmielu pojawiają się szyszki kwiatowe; jesienią, z nastaniem pierwszych chłodów, liście chmielu czerwienieją, a szyszki przybierają barwę żółtą i wówczas szczególnie ujawnia się dekoracyjność tej rośliny.
Nasiona sieje się wprost do gruntu pod koniec kwietnia, po dwa nasiona co 10 cm, na głębokość 2-3 cm. Kiełkują one po tygodniu i rosną szybko, jeśli jest ciepło i wilgotno. Odmiany pstrolistne rosną wolniej, trzeba je więc wysiewać już na początku kwietnia do doniczek w ciepłych pomieszczeniach i dopiero w drugiej połowie maja sadzić do gruntu.
Chmiel ten ma duże, kuliste nasiona; jest ich w 1 g 60.
Chmiel japoński – humulus japonicus