Bluszcz himalajski to gatunek wiecznie zielonego pnącza należący do rodziny araliowatych (Araliaceae).
Występuje przeważnie na wilgotnej glebie w cieniu, na wys. 1000?3000 m n.p.m.
Wspina się po skałach i pniach drzew za pomocą korzeni przybyszowych.
Występuje w Afganistanie, Bhutanie, Chinach, Indiach, Nepalu, Laosie, Birmie, Tajlandii, Wietnamie.
Roślina kwitnie od października do kwietnia.
Jest to roślina trująca – wszystkie jej części są trujące, ponieważ zawierają saponiny (np. hederynę), które działają drażniąco na skórę i spojówki oka, a po spożyciu wywołują zaburzenia przewodu pokarmowego i układu nerwowego. Może dochodzić do hemolizyerytrocytów.
Wyróżnia się dwie odmiany:
- Hedera nepalensis K. Koch var. sinensis (Tobler) Rehder – występuje w Chinach;
- Hedera nepalensis var. nepalensis.
Łodyga
Liście
Kwiaty
Owoce
Zastosowanie