Aktinidia chińska to gatunek pnącza z rodziny aktinidiowatych (Actinidiaceae). Popularnie zwana ?kiwi?, albo ?agrest chiński?. Pochodzi z Chin. Jest uprawiana w wielu krajach świata. Największe plantacje zaś znajdują się na Nowej Zelandii. W Polsce uprawiana rzadko.
Istnieje jedna odmiana botaniczna Actinidia chinensis Planch. var. chinensis oraz wiele odmian uprawnych (kultywarów) wyhodowanych przez ogrodników. W Nowej Zelandii wyhodowana został nowy kultywar o owocach o żółtym miąższu i mniej owłosionej skórce. Owoce są mniej cierpkie niż zielone kiwi i ich sprzedaż rośnie.
Łodyga
Kwiaty
Liście
Owoce
Zastosowanie
Aktinidia chińska to roślina ozdobna. Jest też sadzona w parkach i przydomowych ogródkach.
Owoce są jadalne i chętnie spożywane. Zawierają dużo witaminy C, do 100 mg% (więcej niż owoce dzikiej róży), kwasy organiczne, cukry, sole mineralne. Witamina C zawarta w owocach kiwi ulega jedynie minimalnemu rozkładowi podczas przerabiania ich na przetwory. Spożywanie świeżych, surowych owoców zaleca się w leczeniu szkorbutu, paradontozy, tzw. osłabienia wiosennego oraz grypy i przeziębienia.