Aktinidia chińska

Aktinidia chińska to gatunek pnącza z rodziny aktinidiowatych (Actinidiaceae). Popularnie zwana ?kiwi?, albo ?agrest chiński?. Pochodzi z Chin. Jest uprawiana w wielu krajach świata. Największe plantacje zaś znajdują się na Nowej Zelandii. W Polsce uprawiana rzadko.

Istnieje jedna odmiana botaniczna Actinidia chinensis Planch. var. chinensis oraz wiele odmian uprawnych (kultywarów) wyhodowanych przez ogrodników. W Nowej Zelandii wyhodowana został nowy kultywar o owocach o żółtym miąższu i mniej owłosionej skórce. Owoce są mniej cierpkie niż zielone kiwi i ich sprzedaż rośnie.

Łodyga

Pędy osiągają do 10 metrów długości i są rudo owłosione.

Kwiaty

Roślina dwupienna. Owoce wiążą się wyłącznie na egzemplarzach żeńskich. Egzemplarze męskie wytwarzają bowiem kwiaty niepłodne, mające za zadanie jedynie dostarczyć pyłku koniecznego do zapylenia i zapłodnienia kwiatów żeńskich. Kwiaty wyrastają po kilka w kątach liści, są kremowe, pachnące, 6-krotne, mają 1 słupek i liczne pręciki.

Liście

Dość duże, szerokojajowate lub okrągłe, o piłkowanych brzegach. Są krótko owłosione rudymi włoskami, miękkie.

Owoce

Dość duża (o ciężarze do 100g), wydłużona, walcowata jagoda. Jest, aromatyczna, jajowata, o brązowej, czy brązowozielonkawej skórce pokrytej kutnerem.

Zastosowanie

Aktinidia chińska to roślina ozdobna. Jest też sadzona w parkach i przydomowych ogródkach.

Owoce są jadalne i chętnie spożywane. Zawierają dużo witaminy C, do 100 mg% (więcej niż owoce dzikiej róży), kwasy organiczne, cukry, sole mineralne. Witamina C zawarta w owocach kiwi ulega jedynie minimalnemu rozkładowi podczas przerabiania ich na przetwory. Spożywanie świeżych, surowych owoców zaleca się w leczeniu szkorbutu, paradontozy, tzw. osłabienia wiosennego oraz grypy i przeziębienia.

Aktinidia chińska

Aktinidia chińska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *