Czosnek askaloński

Inne nazwy: cebula szalotka, szalotka

Czosnek askaloński to gatunek rośliny należący do rodziny czosnkowatych. Pochodzi z Bliskiego Wschodu – Izrael, Jordania, Syria.

Według nowszych ujęć taksonomicznych jest to synonim gatunku Allium hierochuntinum Boss.Fl. orient. 5:244. 1882.

Bylina, geofit. Cebula główna okryta fioletowymi łuskami i otoczona licznymi cebulami potomnymi. Odmiany uprawne mają także inną barwę łusek okrywających.

Nazywane czasem potocznie „cebuloczosnek”.

Zastosowanie

Roślina lecznicza

Szalotka jest rzadko stosowana jako lecznicza.

Sztuka kulinarna

Jest to roślina przyprawowa. Popularne na południu Francji szalotki używane są głównie do sosów na bazie czerwonego wina.

Szalotki Francuzi pieką lub gotują w małej ilości płynu, smażenie szalotek może spowodować ich zgorzknienie.

Roślina uprawna

Roślina uprawiana jest na Wschodzie oraz w Europie od czasów wypraw krzyżowych, w Polsce rzadko.

Czosnek askaloński

Czosnek askaloński

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *