Papeda

Papeda to gatunek rośliny z rodziny rutowatych (Ruteceae). Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Owoce nazywane bywają potocznie limonki kaffir z ang. Kaffir lime.

Pokrój

Ciernisty krzew lub niskie drzewko do 5 m wysokości.

Owoce

Niewielkie zielone cytrusy, o pomarszczonej skórce.

Liście

Pojedyncze, o charakterystycznym kształcie klepsydry.

Zastosowanie

Aromatyczna skórka owoców znajduje zastosowanie w kuchni Tajlandii i Laosu jako składnik pasty curry, zaś liście z ogonkami wykorzystywane są jako przyprawa w kuchni tajskiej i indonezyjskiej (zwłaszcza na Jawie i Bali). Sok i same owoce ze względu na zbyt cierpki smak nie mają zastosowania kulinarnego.

Sok oraz liście stosowane są w tradycyjnej medycynie indonezyjskiej, z tego względu w języku indonezyjskim owoce są określane mianem jeruk obat (dosłownie „cytrus lekarski”).

Sok wykazuje właściwości owadobójcze.

Papeda

Papeda

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *