Migdałowiec pospolity

Inne nazwy: śliwa migdał, migdałowiec zwyczajny

Migdałowiec pospolity to gatunek rośliny wieloletniej z rodziny różowatych. Pochodzi z Azji Środkowej i Mniejszej.

Nazwa migdałowiec pospolity podawana jest w Krytycznej liście roślin naczyniowych Polski. Według nowszych ujęć taksonomicznych jest to synonim gatunku Prunus dulcis L. (Mill.) D. A. Webb. Właściwa więc nazwa polska to śliwa migdał.

Migdałowiec to roślina trująca. Nasiona odmiany gorzkiej (var. amara Focke) w większej ilości są trujące ? wywiązuje się w nich kwas pruski.

Odmiany

  • A. communis var. amara Focke ? odmiany gorzkie, uprawiane na mniejszą skalę. Otrzymywany z ich pestek olej używany jest do produkcji niektórych likierów, a także mydła i esencji zapachowych wykorzystywanych w przemyśle spożywczym;
  • A. communis var. sativa ? odmiany słodkie, owoce wykorzystywane w cukiernictwie, podobnie pestki. Z nasion tłoczy się olej migdałowy wykorzystywany w przemyśle do smarowania precyzyjnych urządzeń. Z soku świeżo wyciśniętych owoców otrzymuje się napój ? orszadę.

 

Pokrój

Krzew lub nieduże drzewo o wysokości do 10 m.

Kwiaty

Rozwijają się przed pojawieniem się liści. Białe lub różowe. Mają 5 działek kielicha, 5 odwrotnie jajowatych płatków korony, 1 słupek i liczne pręciki.

Liście

W kształcie lancetowatym o piłkowanym brzegu, zrzucane na zimę.

Owoce

Podłużny i spłaszczony pestkowiec o długości do 6 cm, o włóknistej zielonkawej barwie. Młode owoce jadalne. Po opadnięciu wyłuskane pestki w handlu noszą nazwę migdałów.

Zastosowanie

Roślina kosmetyczna

Olejek migdałowy stosowany jest jako składnik lotionów, mleczek i kremów. Otręby migdałowe bywają też stosowane do mycia bardzo wrażliwej skóry.

Roślina uprawna

Jest to roślina uprawiana głównie w basenie Morza Śródziemnego: Hiszpania, Francja, Włochy, a także w Kalifornii. Północny zasięg upraw w Europie przebiega przez Czechy i Słowację. W przemyśle spożywczym występują w charakterze bakalii oraz często przerabiane są na marcepan. Z nasion migdału tłoczy się bardzo smaczny i posiadający duże własności odżywcze olej migdałowy.

Olej znajduje zastosowanie do smarowania precyzyjnych mechanizmów.

 

Migdałowiec pospolity

Migdałowiec pospolity

 

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *