Kasztan jadalny
ulrich
30 kwietnia 2011
Drzewa i krzewy, Owoce
jadalny, kasztan, kasztan jadalny, kasztan jadalny kwiaty, kasztan jadalny liście, kasztan jadalny nasiona, kasztan jadalny opis, kasztan jadalny orzechy, kasztan jadalny owoce, kasztan jadalny pąki, kasztan jadalny pokrój, kasztan jadalny wygląd, kasztan jadalny występowanie, kasztan jadalny zastosowanie, kasztan jadalny zdjęcie
Kasztan jadalny to gatunek roślin z rodziny bukowatych (Fagaceae Dumort.). Kiedyś gatunek występujący tylko na południe od Alp, rozpowszechniony przez Rzymian w Europie Zachodniej. Obecnie rozpowszechniony w basenie Morza Śródziemnego, Azji Mniejszej i na Kaukazie. W Polsce nie występuje dziko; nieliczne egzemplarze rosną w ogrodach botanicznych i parkach, głównie na Pomorzu Zachodnim i Dolnym Śląsku.
Pokrój
Drzewo wysokości do 35 m, o pniu pokrytym brunatną, głęboko spękaną korowiną. Korona gęsta, kulista. Młode pędy delikatnie omszone, później nagie, o wzroście sympodialnym.
Kwiaty
Kwiaty męskie żółte, zebrane w stojące kwiatostany (kotki) do 35 cm, kwiaty żeńskie nieliczne, zebrane u podstawy. Kwitnie w czerwcu – lipcu.
Liście
Ustawione w dwóch prostnicach, młode pod spodem delikatnie omszone, potem nagie, sztywne. Blaszka liściowa piłkowana o ilości nerwów równej ilości ząbków. Liść długości 10 – 25 cm podłużnie lancetowaty, o nasadzie szerokoklinowatej. Ogonek do 3 cm.
Pąki
Młode omszone, okryte 2 – 4 skrętoległymi łuskami. Brak pąków szczytowych – (sympodium).
Owoce
Orzechy. Okrywa owocowa zielona kupula, pokryta gęstymi, ostrymi kolcami, pękająca 3 – 4 klapami, zawierająca 2 lub 3 nasiona. Orzech pokryty jest cienką, brązową, błyszczącą skórką z wyraźnie zachowanymi na szczycie zeschniętymi resztkami szyjek słupka. Dojrzewają w październiku – listopadzie.
Nasiona
Bezbielmowe (rezerwuarem węglowodanów są liścienie zarodka).
Zastosowanie
Świeże kasztany jadane są na surowo, wyschnięte spożywane są po upieczeniu oraz konserwowane jako kompoty. Na Węgrzech i Słowacji przetarta masa kasztanowa, świeża albo mrożona przeznaczona jest do bezpośredniego spożycia lub używana jako dodatek do wyrobów cukierniczych (wypieków, deserów), mięs. W Niemczech jedzona jest chętnie zupa kasztanowa.

Kasztan jadalny