Aktinidia ostrolistna

Aktinidia ostrolistna jest  gatunkiem rośliny z rodziny aktinidiowatych.

Pochodzi z Syberii, Rosyjskiego Dalekiego Wschodu, południowego Sachalinu, Mandżurii, Chin, Korei i Japonii.

Pokrój

Aktinidia ostrolistna jest pnączem. Jej pędy mogą dorastać nawet do 50 metrów. Pędy mają przerywany rdzeń.

Owoce

Jagody drobne, osiągające najwyżej masę 10 gramów, zielonkawożółte, słodko kwaśne, dość smaczne.

Liście

Jajowate, zakończone ostro, o piłkowanych brzegach.

Kwiaty

Jest rośliną dwupienną, choć spotyka się także egzemplarze jednopienne. Kwiaty obupłciowe, męskie lub żeńskie, drobne, skupione w grona. Składają się z 5-działkowego kielicha, 5-płatkowej krony, 1 słupka i licznych pręcików o ciemnych pylnikach.

Zastosowanie

Roślina lecznicza

Owoce tej rośliny są jadalne. Zawierają witaminę C, kwasy organiczne, cukry, sole mineralne. Można ją uprawiać w Polsce, jest bowiem w pełni mrozoodporna (strefy mrozoodporności 4-9).

Szczególna mrozoodporność wykazuje odmiana ‚Ananasnaya’, ma jednak drobniejsze owoce.

Działanie i zastosowanie: spożywanie świeżych, surowych owoców zaleca się w leczeniu szkorbutu, paradontozy, tzw. osłabienia wiosennego oraz grypy i przeziębienia.

Aktinidia ostrolistna

Aktinidia ostrolistna

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *