Malwa różowa

Inne nazwy: malwa ogrodowa, malwa czarna, prawoślaz wysoki, prawoślaz różowy, zygmarek

Malwa różowa jest gatunkiem rośliny z rodziny ślazowatych (Malvaceae). Pochodzi prawdopodobnie z Półwyspu Bałkańskiego. Obecnie nigdzie nie występuje na stanowiskach naturalnych, jest tylko uprawiany. Czasem dziczeje (efemerofit).

Bylina, ale w naszych warunkach roślina ta jest uprawiana głównie jako roślina dwuletnia. Hemikryptofit. Kwitnie od lipca do października, jej przedprątne kwiaty zapylane są przez błonkówki. Liczba chromosomów 2n = 42.

Jest w pełni mrozoodporna (strefy mrozoodporności 4-10). Wymaga ciepłych, słonecznych, ale osłoniętych stanowisk i dość zasobnych gleb o pH 6-7. Uprawiana jest z nasion, które wysiewa się w czerwcu-lipcu do rozsadnika. Siewki mające 2-3 liście pikuje się i wysadza na zagony. Na stałe miejsce sadzi się rośliny jesienią w rozstawie 30-30 x 50-80 cm. W pierwszym roku tworzy tylko przyziemną rozetę 5-7 klapowych liści. Zakwita w drugim roku. Najlepiej prezentują się przy ścianie domu, przy ogrodzeniiach, lub wysadzone grupkami w trawniku.

Odmiany ogrodowe

Wykorzystuje się zarówno formy pojedyncze jak i pełnokwiatowe, które dzieli się na cztery grupy w zależności od siły wzrostu i budowy kwiatów:

  • Pełne wielkie ? charakteryzuje je bardzo silny wzrost (do trzech metrów wys.) oraz kwiaty o zewnętrznych działkach dłuższych niż wewnętrze, co tworzy rodzaj kryzy otaczającej płatki wewnętrzne;
  • Chaters ? podobne do poprzednich, ale siła wzrostu słabsza (do 1,8 m), tworzą bardzo gęste i zwarte kwiatostany;
  • Fimbrita flore pleno ? kwiaty półpełne lub pełne, dość rzadko osadzone na łodydze charakteryzujące się fryzowanymi działkami korony;
  • Szkockie ? o płatkach jednakowej długości i wzroście do 2,2 m.

Pokrój

Wysoka do 2,25 m roślina o pojedynczej, prostej, dość grubej łodydze. Cała roślina jest szorstko owłosiona.

Kwiaty

Osadzone na krótkich szypułkach po 1-3 w kątach, pojedyncze, półpełne lub pełne, o barwach od białej poprzez różową, czerwoną do prawie czarnej, zebrane w kłosowate kwiatostany do 1 m. Średnica kwiatów do dziesięciu cm. Kielich otoczony kieliszkiem. Pręciki liczne, zrośnięte w rurkę otaczającą pojedynczy słupek.

Liście

Dolne na łodydze siedmioklapowe, górne pięcioklapowe.

Owoc

Rozłupnia rozpadająca się na rozłupki. MTN ok. 8,5g.

Korzeń

Bardzo mocny, palowy.

Zastosowanie

Roślina ozdobna

Malwa różowa jest pospolicie uprawiana, szczególnie w przydomowych ogródkach.

Roślina lecznicza

Surowiec zielarski: kwiat prawoślazu różowego ? Flos Althaeae roseae var. nigra, (Flos Malvae arboreae). Skład chemiczny:Glikozydy (herbacyna, astragalina, izokwertycyna i inne), śluzy, garbnik katechinowy, antocyjany (gł. altainę).

Zbiór i suszenie: do celów leczniczych używa się wyłącznie odmian o bardzo ciemnych, niemal czarnych kwiatach. Mogą być wykorzystywane także odmiany o pełnych kwiatach. Nie wolno zbierać kwiatów z roślin porażonych przez rdzę. Kwiaty zbiera się w sierpniu. przy słonecznej pogodzie i suszy w zacienionym i przewiewnym miejscu.

Działanie: wodne wyciągi (maceraty) z kwiatów stosowane są w nieżytach dróg oddechowych (łagodzą uczucie podrażnienia w gardle) i zapaleniu migdałków; działają osłaniająco na błonę śluzową żołądka. Ponadto pobudzają miesiączkowanie.

Sztuka kulinarna

Barwniki pozyskiwane z ciemnych odmian wykorzystuje się do barwienia w przemyśle spożywczym i poprawiania koloru win. Stosowana jest także jako dodatek smakowy do herbatek ziołowych. Malwa ma bardzo delikatny smak i łagodny zapach.

Malwa różowa

Malwa różowa

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *