Klon cukrowy

Jest to gatunek drzewa z rodziny mydleńcowatych (Sapindaceae). W obrębie rodzaju sklasyfikowany do sekcji Acer i serii Saccharodendron. Występuje pospolicie w lasach wschodniej Ameryki Północnej, gdzie jest jednym z najważniejszych drzew w gospodarce leśnej. W Polsce rzadko sadzony.

Pokrój

Drzewo w naturalnych warunkach ma zazwyczaj 25-35 m wysokości.

Kwiaty

Rozdzielnopłciowe, zebrane w zwisłe kwiatostany, długoszypułkowe. Mają 5-dzielny kielich, nie posiadają korony. Kwiaty męskiemają po 6 pręcików, żeńskie po 1 słupku z długimi znamionami.

Liście

3 ? 5 klapowe, szerokie na 8 ? 15 cm jesienią przebarwiające się na czerwono i pomarańczowo. Są podobne do liści klonu zwyczajnego, ale spodem sine.

Owoc

Po dwa złączone ze sobą, oskrzydlone orzeszki.

Zastosowanie

Pozyskuje się z nich syrop klonowy.
Klony cukrowe dostarczają dużych ilości bardzo cennego drewna. Jest ono białe z rdzawym odcieniem, wykorzystywane jest w meblarstwie, tokarstwie, wytwarza się z niego instrumenty muzyczne, parkiety, sklejki, deskorolki.
Klon cukrowy

Klon cukrowy

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *